Jeg er 37 år, gift, har tre børn og bor her i Skövde. Jeg er kirurg med delvis specialisering i bryst- og modermærkekirurgi samt delvis specialisering i akutkirurgi, så jeg arbejder i begge afdelinger. Jeg trives rigtig godt i mit arbejde. Det er fantastisk sjovt.
Jeg er fra Göteborg men fik en stilling som reservelæge på Skaraborgs Sjukhus. Der traf jeg min ægtefælle, som også var ansat som læge på sygehuset, og vi besluttede at slå os ned her. Jeg har altid syntes, at kirurgi var spændende, og her på SKAS har vi en ekstremt god kirurgklinik, så jeg takkede ja til en speciallægestilling her. I min stilling som speciallæge blev jeg mere og mere interesseret i brystområdet.
Hvad fik dig til at vælge lige netop brystkræftoperationer og onkoplastisk kirurgi?
Jeg kan godt lide, at brystkræftkirurgi kombinerer to vigtige aspekter – vi fjerner kræften, men vi sørger også for, at resultatet bliver æstetisk tilfredsstillende for patienten. Før betragtedes brystoperationer som en simpel procedure, og det var ikke så vigtigt, hvordan resultatet påvirkede udseendet. Det resulterede i mange mindre gode resultater efter en operation for brystkræft. Men i dag ved vi, at det er vigtigt, at kvinder føler sig komfortable med deres krop også efter en kræftoperation. I onkoplastisk kirurgi anvender vi teknikker, som giver os mulighed for at bevare brystets form og genskabe et pænt bryst, selvom en del af brystet fjernes. Arbejdet føles meget meningsfuldt, fordi vi kan hjælpe kvinder med både at overleve kræften og føle sig hele og kønne igen.
Hvordan er din typiske arbejdsuge?
Min arbejdsuge består både af dage med operationer og konsultationer. Vi har to dage med operationer om ugen, hvor vi først og fremmest opererer patienter med brystkræft men også modermærkekræft og en række andre typer af hudkræft. En brystkræftoperation varer en til halvanden time, og vi udfører oftest 3 operationer pr. dag. De fleste af vores operationer er brystbevarende, hvilket betyder, at vi fjerner knuden og genskaber brystet på en så naturlig måde som muligt. Vi foretager også en sentinel lympekirtelbiopsi, hvor vi undersøger den første lymfekirtel, som modtager lymfevæske fra brystet. Det er vigtigt for at se, om kræften har spredt sig til lymfekirtlerne. Om tirsdagen har vi MDK-konference (multidisciplinær konference), hvor vi sammen med andre specialister gennemgår alle patienter og beslutter næste trin i behandlingen. Ud over operationer og konferencer har vi konsultationsdage for både nye besøg og kontrolbesøg. Vi arbejder altid i teams med sygeplejerskerne for at give patienterne den bedste støtte.
Hvad er det mest givende ved dit arbejde som kirurg?
Jeg elsker kombinationen af planlagt behandling og akut behandling i mit arbejde. Inden for brystkirurgien arbejder vi oftest med planlagte indgreb, hvor vi har tid til planlægge og gøre os klar til den enkelte patient. Men jeg kan også lide den akutte del af arbejdet, hvor du aldrig rigtig ved, hvad der kommer til at ske. Det er en spændende blanding, som gør dagene forskellige. Inden for brystområdet er det mest givende, at vi gør en reel forskel for vores patienter, og at vi helbreder de fleste for sygdommen. Vi hjælper dem både med at fjerne kræften og genskabe brystet på en måde, som får dem til at føle sig stærke og glade for deres krop.
Hvad er den største udfordring inden for dit arbejde?
Det er mange udfordringer ved at være brystkirurg. For mig handler meget om at balancere mellem den bedst mulige udførelse af et kirurgisk indgreb og samtidig tænke på patientens livskvalitet derefter. Mange patienter siger, at de bare vil "have alt fjernet", men det er vigtigt for os at forklare, at en brystbevarende operation kan være lige så god eller bedre for deres overlevelse og livskvalitet. Det hårdeste ved arbejdet er de unge patienter med små børn, for det kommer meget tæt på mig personligt, samt patienter med en udbredt sygdom, hvor vi ikke kan sige, om de bliver helbredt. Det er hårdt.
Hvordan har behandlingen af brystkræft ændret sig i dine år som kirurg, og hvad tror du om fremtiden?
Jeg har set mange ændringer i behandlingen af brystkræft i mine år som kirurg. En af de største ændringer er, at vi i dag arbejder meget mere med brystbevarende operationer og plastkirurgiske teknikker. Vi er også blevet bedre til at kombinere kirurgi med andre behandlingsformer såsom kemoterapi og strålebehandling og dermed reducere behovet for store operationer. Jeg tror, at fremtiden inden for behandlingen af brystkræft kommer til at dreje sig om mindre invasive indgreb og mere fokus på patientens livskvalitet. Jeg håber også, at vi kan finde bedre måder til at bruge AI og teknik til at forbedre diagnosticering og behandling. Det er en spændende tid for kirurger, og jeg glæder mig til at være en del af udviklingen.
Hvad vil du sige til alle kvinder i forbindelse med Lyserød Sløjfe-kampagnen?
Undersøg dine bryster regelmæssigt! Gør det én gang om måneden, på samme tidspunkt i din menstruationscyklus hver måned. Et tip er at indstille en påmindelse på mobilen, så du ikke glemmer det. Hvis du opdager noget nyt eller unormalt, især i det ene bryst, så tøv ikke med at ringe til lægen og søge hjælp. Det er også vigtigt at gå til dine mammografiundersøgelser – det kan være afgørende for tidlig opdagelse og behandling.
Hvad kan du ikke undvære under din arbejdsdag?
Støttestrømper! Jeg bruger dem hele året selv om sommeren, fordi jeg står op og går hele dagen. Jeg kan lide strømper med blomster og pæne mønstre. Vi har jo vores ”standarduniform”, hvilket betyder, at det eneste du kan lave lidt sjov med, er søde sko og strømper.
Shop lyserødt
For hvert solgt lyserødt produkt med logoet for lyserøde bånd donerer vi 15 kr. til kræftforskningens vigtige arbejde. Hjælp os med at bidrage til kampen mod kræft!
Du har kigget på 0 af 0 produkter
Relaterede artikler
Du har set 3 af 2 artikler