Vidste du, at brugen af støttestrømper giver en lang række sundhedsmæssige fordele – både på arbejdet i sundhedssektoren og i fritiden? Støttestrømper er et effektivt hjælpemiddel med få bivirkninger, og de er særligt populære blandt plejepersonale, der går og står meget i løbet af arbejdsdagen. Vil du vide mere om de sundhedsmæssige fordele ved støttestrømper? Så læs med her!
Sundhedsmæssige fordele ved støttestrømper
Brugen af støttestrømper har mange fordele og er især nyttig i situationer, hvor man sidder eller står i længere tid, hvilket ikke er ualmindeligt under lange vagter i sundhedssektoren. Efter en arbejdsdag med mange timer på benene oplever mange en træthedsfølelse i fødder og ben, hvilket kan skyldes et forhøjet blodtryk i kroppen. Kroppens vener, som transporterer blod fra alle hjørner af kroppen tilbage til hjertet, har brug for hjælp fra musklerne for at blive tømt effektivt. Højt blodtryk forringer blodgennemstrømningen i kroppen og reducerer blodcirkulationen, hvilket lægger pres på musklerne, så de skal arbejde hårdere. Når musklerne ikke kan arbejde så godt, som de burde, har veneklapperne svært ved at pumpe iltfattigt blod til hjertet hurtigt nok. Det kan resultere i hævede ben, trætte fødder og smerter. Forringet blodcirkulation kan også føre til værre bivirkninger såsom åreknuder, blodpropper og bensår.
Støttestrømper hjælper kroppen
For at hjælpe venerne med at pumpe blodet hele vejen tilbage fra fødderne til hjertet, kan vi bruge støttestrømper. Støttestrømper, også kaldet kompressionsstrømper, giver tryk, eller kompression, over lægmusklen og anklen for at hjælpe blodet med at cirkulere lettere og hurtigere i venerne. De hjælper venerne med at pumpe blod tilbage til hjertet og bidrager til en bedre blodcirkulation. Dette reducerer også risikoen for hævede, trætte og smertende ben og hjælper dig med at klare de lange arbejdsdage i sundhedssektoren.
Med hævede ben, udspændt hud og dårlig blodcirkulation følger risikoen for andre problemer, såsom bakterieinfektioner, bensår og rosenfeber. Også efter en operation er der risiko for bivirkninger – f.eks. hævelse, blå mærker og blodpropper, som ofte sætter sig i benene. Brug af kompressionsstrømper kan reducere disse bivirkninger og understøtte helingsprocessen, bl.a. ved at øge blodcirkulationen. Støttestrømpers effekt på blodcirkulationen er veldokumenteret og er en metode, der passer til de fleste, uanset alder.
Er du ikke sikker på, om dine ben er hævede?
Du kan nemt tjekke, om du har hævede ben, ved at presse din pegefinger mod dit skinneben og holde den i et par sekunder. Giv så slip, og se, om der dannes en fordybning. Hvis fordybningen er der efter flere sekunder, er det tegn på mere omfattende hævelse og væskeansamling i vævet.
Ofte stillede spørgsmål om støttestrømper
Hvorfor skal man bruge støttestrømper?
Støttestrømper hjælper blodcirkulationen, forbedrer blodgennemstrømningen og reducerer trykket på vener og muskler, hvilket igen reducerer risikoen for hævelse, træthed og smerter i ben og fødder. Kompressionsstrømper kan også hjælpe med at forebygge tilstande som åreknuder, bensår og blodpropper. Det kan også være en god idé at bruge støttestrømper efter en operation for at hjælpe helingsprocessen og reducere risikoen for bivirkninger såsom hævelse, blå mærker og blodpropper.
Hvordan tager man støttestrømper på?
På grund af trykket kan støttestrømper føles stramme og svære at tage på. Men det bør ikke afholde dig fra at bruge støttestrømper – tjek i stedet vores praktiske tips! Støttestrømpen tages på ved at vende vrangen ud på den og stikke tåspidsen ind i strømpens tå. Rul derefter støttestrømpen op langs benet. Du kan også prøve at bruge opvaskehandsker, når du tager strømperne på, da de giver et bedre greb. Husk, at støttestrømpen skal sidde glat på benet for at opfylde sin funktion. Rynker og kanter kan have den modsatte effekt og forringe blodcirkulationen.
Hvor stramme skal støttestrømper være?
Støttestrømpen skal sidde stramt, da det er kompressionen, der giver de sundhedsmæssige fordele. Strømpen må dog ikke sidde så stramt, at det gør ondt, da der ellers er risiko for, at blodgennemstrømningen stoppes, hvilket har den modsatte effekt. Sørg for at bruge den rigtige størrelse støttestrømper. Her kan du læse mere om mål og størrelser, så du kan finde den helt rigtige støttestrømpe.
Hvor længe kan man gå med støttestrømper?
Du kan have støttestrømper på hele dagen, fra du vågner, til du går i seng. Støttestrømper er især effektive, når du sidder eller står meget, hvor blodgennemstrømningen kan have brug for et ekstra skub. Strømperne kan også give en hurtigere restitution efter hård træning. Med andre ord: Det er ikke farligt at have støttestrømper på til alle dagens aktiviteter – tværtimod!
Kan man sove med støttestrømper?
Du bør ikke sove med støttestrømper eller have støttestrømper på døgnet rundt. Blodtrykket i kroppen falder, når du ligger ned, og strømpens evne til at øge blodcirkulationen er derfor ikke nødvendig. Det er også godt at være vågen, hvis der skulle opstå smerter på grund af støttestrømpens kompression.
Pas godt på dine støttestrømper
For at dine støttestrømper kan holde så længe som muligt og give den rette støtte, aflastning og komfort, anbefaler vi, at du følger vaskeanvisningerne og passer godt på dine støttestrømper. Hos Color4Care finder du støttestrømper i både bomuld, bambus og nylon, men uanset materiale bør du ikke tørretumble, stryge eller blege dine strømper. Støttestrømper i bomuld kan maskinvaskes ved op til 60 grader, bambusstrømper kan maskinvaskes ved op til 40 grader, mens støttestrømper i nylon kan maskinvaskes ved 30 grader. Følg dog altid de medfølgende vaskeanvisninger, da der kan forekomme afvigelser.
Du har kigget på 8 af 94 produkter